Geschiedenis – Traditie

Traditie

In een scoutinggroep met een lange historie, zijn veel tradities. Zo kent onze groep de traditie van het begraven van de Kankerpit tijdens de eerste dag van het welpenkamp.

Welpenkamp 1974

Baloe Rien Kolkman laat de welpen de kankerpit zien voordat deze begraven wordt. Als de kankerpit in het daartoe bestemde gat ligt, spuugt iedereen erop zodat het gekanker dat kamp uit de wereld is. Een op elk kamp van de welpen terugkerend ritueel. Het is wel eens voorgekomen dat bij bezoek aan het zelfde kampterrein enkele jaren later, de kankerpit weer per ongeluk werd opgegraven bij het maken van een nieuwe kuil voor de volgende kankerpit. Menig welp zegt altijd vol bravoure dat hij de kankerpit tijdens het kamp wel weer gaat opgraven. Zover wij weten is dit nooit voorgekomen, de angst overwint waarschijnlijk de bravoure.
Een andere traditie in de groep is dat een jarige scout, tijdens het kamp, op zijn verjaardag een ontbijtkoek op z’n rechtermouw krijgt gebonden.

Kamp 1977

Kamp 1977 Nijverdal, troephuis Reggegroep, Thema Safari. Leiding bovenste rij van links naar rechts:
Akela Peter Zijsling, Baloe John Bloem, Raksha Marjon Verschuur, Bagheera Stef van Vliet en Messoea Jeannette Kolkman.
Eerste rij onder de leiding (staand): Jeroen Wassink, Geert Jan Bazuin, Wijnand Verschuur met koek op zijn arm, Arjan Ramakers, Gert Kolkman en Remco Schuurbier.
Tweede rij onder de leiding: Gerard Haak, Robert Geurtse, Henk Jan van der Weide, Eric Willems en Arjan Verschuur Onderste rij: Martijn Bosboom, Martin Snijders en Edwin Muller.
Welpen die later leiding zijn geworden bij onze groep zijn: Geert Jan Bazuin, Arjan Ramakers, Gert Kolkman, Arjan Verschuur, Edwin Muller. De kampbrief van dit kamp is ook nog te bekijken.

Kenmerkend

De jaren zeventig kenmerkte zich door een sterke groei van onze groep. Door leiding en bestuur die lang (10 tot ruim 20 jaar) bij de groep actief bleef, ontstond een stabiele sfeer. Bekende namen van leiding uit die tijd zijn: Harrie Bijker, Henk Arjan de Ruiter, John Bloem, Fam Verschuur (Ries, Marco, Marjon, Wijnand, Gerwin en Arjan), Peter Zijsling, Jeannette Kolkman en Rien Kolkman. Ook veel jeugdleden maakten de stap naar de leiding.

Reacties zijn gesloten.