Geschiedenis – Het avontuur van ons leven

Uit: Het avontuur van ons leven

In 1936 werd de H.J.B. gesplitst in groep 1 (H.J.B. LLanos), onder leiding van hopman dr. J. van Beusekom, en groep 3 (H.J.B. Boemerang) onder leiding van hopman ir. W.H.E. van Gelder. Het groepsnummer 2 was het nummer van de Tubanten, oprichting 1925). De kleureKlik op deze foto voor een groter afbeelding met beschrijvingn van de halsdoeken waren groen voor H.J.B. Llanos en paars voor H.J.B. Boemerang, beiden met het bekende gele blokje. De grote van het gele blokje ( 37 x 67 mm) was naar het model van het hoekje van de Gillwelldas. De gele kleur werd gekozen omdat de welpen in die tijd de gele das droegen en het niet meer was toegestaan om meer dan 1 das per groep te dragen. Het gele rechthoekje maakte de verwantschap tussen de twee groepen duidelijk. Op deze foto uit 1938 staat de H.J.B. LLanos (groep 1).

In augustus 1939, dus slechts enkele weken voor het uitbreken van de tweede wereld oorlog ( voorzover het de Engelsen betrof) verleende de H.J.B. groepen Home Hospitality aan de Engelse Scouts van de 1st Shenstone Lichfield Group. Het programma bestond onder andere uit het maken van een tocht naar Urk.

Groepsfoto 1938

Op deze foto uit 1938 staat de H.J.B. LLanos (groep 1). Rechts hopman van Beusekom. Links de seniorpatrouilleleiders Kees de Jong en Gerard Nijhoff. Daarnaast vaandrig Martinus Pieters.

Groepsfoto 1939

Op deze foto uit augustus 1939 staat de H.J.B. (groep 1 en 3) en de 1st Shenstone Lichfield Group. Op de voorgrond onze verkenners, daarachter de Engelse gasten met op de achtergrond weer H.J.B. leden. Geheel rechts de hoplieden van Gelder (in burger) en van Beusekom.

Reacties zijn gesloten.