Geschiedenis – Het avontuur van ons leven deel 2

Uit: Het avontuur van ons leven

Op 2 april 1941 werd de padvinderij door de bezettende Duitsers verboden. In het geheim werkte hopman van Beusekom met verkenners door. Op 4 en 5 april 1945 werd Almelo door de Canadezen bevrijd. De beide H.J.B. troepen werkten om kader (leiding) een poos samen als één troep voordat een groot aantal nieuwelingen werd aangenomen. Al gauw konden beide troepen zelfstandig verder. Omdat de groepsnummers 1 en 3 niet bevielen werd gekozen om de groepen een naam te geven naar de terreinen waar opkomsten werden gehouden. Groep 1 koos de naam H.J.B. Llanosgroep naar een terrein, dat lag aan de weg, die helemaal aan het eind van de Gravenalee rechtsaf gaat naar Zenderen. Groep 3 koos de naam H.J.B. Boemerang naar het terrein de Pooksbelten. Op dat terrein werd lang geleden een zomerkamp gehouden waar nogal veel met de boemerang werd gegooid. De verkenners hernoemde dat terrein als Boemerang en binnen de groep werd daarmee dat terrein aangeduid. Door de sterke aanwas van nieuwe leden na de tweede wereld oorlog werd in het najaar van 1947 de H.J.B. Waterregge opgericht. Ook deze groep koos een naam van een terrein waar men veel opkomsten hield.

Pinksteren 1942

Op deze foto van pinksteren 1942 in Stokkum staan: Van links naar rechts: Jan Bax, Hans ten Cate, Jan M. Nijhoff, Gerrit Warning, Dhr Gerritsen (jachtopziener), Mevr. Gerritsen, Ad Bax, Frits Bruggink eb Jan Goedewagen.

Engeland

3rd Hove 1948

De H.J.B. Llanos maakte een reis naar Engeland in 1948 onder leiding van Hopman Hans Zijsling. Van 8 tot en met 18 augustus 1948 werd een reis naar Engeland gemaakt. De reis ging naar de 3rd Hove groep te Hove bij Brighton in het graafschap Kent. Op deze foto de patrouille Eekhoorns (o.a. H. Scholten en Hopman Hans Zijsling).

3rd Hove 1948 Naambandje en ingsigne

Foto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, na april 1941, zijn zeldzaam binnen Scouting. Dit omdat Padvinderij (Scouting) verboden was.

Daskleur sinds 1936

H.J.B. Llanos groene das met geel rechthoekje (oprichting 1 maart 1911)
H.J.B. Boemerang paarse das met geel rechthoekje (oprichting 1936)
H.J.B Waterregge bruine das met geel rechthoekje (oprichting najaar 1946)

Het gele rechthoekje (37 x 67 mm) is de oude das kleur van de welpen van groep 1. Dit vond zijn oorsprong in 1921 toen de welpen aan de groep werd toegevoegd. Welpen hadden een gele das, verkenners een groene das en voortrekkers een paarse das.

In 1995 werd door de H.J.B. Llanos nogmaals een nieuwe groep opgericht, de Kapitein Lanckergroep in Wierden welke in 1998 zelfstandig werd. De das kleur is zwart met een gele band.

Reacties zijn gesloten.