Geschiedenis – Afscheid

Afscheid

In 1964 nam Gerrit v.d. Esschert afscheid van de HJB Llanoshorde op het terrein de Pook (Boemerang). Hij had toen 30 jaar lang leiding aan de horde gegeven. In 1934 werd hij geïnstalleerd als welpenleider. Namens de ouders biedt Hr. Slot hem een schrijfmachine aan. Na zijn afscheid bleef Gerrit v.d Esschert actief als groepsleider (huidige term is voorzitter) wat hij sinds 1948 al was. In 1980 heeft hij deze functie over gegeven aan Arend Bazuin. Gerrit v.d. Esschert was lid van onze groep van 1927 tot aan zijn overlijden in 1981 en drager van de zilveren en gouden vlaamse gaai. Een hoge onderscheiding van de N.P.V. Gerrit v.d. Esschert heeft in al die jaren menig, later beroemde, Almeloër als lid geïnstalleerd.

Installatie 1964

Bij het afscheid van Gerrit v.d. Eschert als leider van de welpen, werd zijn dochter Annelies v.d. Escchert geïnstalleerd als Akela. De installatie van de leiding gebeurde toen, zoals dat nu nog steeds de gewoonte is, met behulp van de verenigingsvlag. Deze werd ingevoerd bij de samenvoeging van N.P.B. en N.P.O. tot N.P.V. in 1916. Deze vlag werd toen door prins Hendrik uitgereikt aan alle toen aangesloten groepen. Deze vlag is behoorlijk uniek en een verzamelstuk voor menig scoutingmuseum.

Kamp 1969

Op deze foto van het zomerkamp 1969 in Goor staat o.a. Bas van der Toren. Deze is later in de midden jaren 90 bekend geworden als lid van het duo Höllenboer. Het was een bijzonder jaar: Bert Bakker (o.a. 2e kamer D66) staat ook op deze foto.

Reactie

Hallo Peter,

Wat een leuke mail. Ik heb weliswaar niet op de HJB Llanos gezeten, maar wel op het Twentse Ros, dat op dezelfde plek zat (ernaast, in hetzelfde gebouw).

Bovendien was mijn moeder welpenleidster bij de Llanos (maar juist daarom zat ik op het Twentse Ros). En ik ben dus bovendien geregeld met Llanos meegeweest op kamp. Evenzo ging mijn moeder vaak mee met het Twentse Ros-kamp. Kortom: je zat er dichtbij. In die tijd was Annelies van den Esschert akela van Llanos, toch?

Overigens herinner ik me je (achter)naam ook nog goed. Waarom precies weet ik niet, ik denk dat Annelies van den Esschert hem vaak noemde, en mijn moeder ging vaak met haar om.

En wat een leuke website. Ik zie dat ik er ook nog op sta, op de foto’s uit 1969, het zomerkamp in Goor. En daar sta ik dus inderdaad naast Bas van der Toren (van Busje komt zo), wat ik me nog nooit had gerealiseerd. In nest zwart (waar ik dus tijdelijk aan was toegevoegd, zelf zat ik in nest Rood van het Twentse Ros). Heb jij een emailadres van Bas van der Toren (ik zag dat niet op die website waar je naar verwijst)? Bovendien zie ik nu dat Hans Siertsema, die ik goed ken van het Erasmus, ook nog op diezelfde foto staat, en ik heb nooit geweten dat hij bij Llanos zat. En Bert Pieters, idem Erasmus, maar dat wist ik wel. En mijn moeder wordt ook bij de leiding genoemd. Mevr. Bakker (Dicky Bakker) heette Chil. Fantastisch man, wat een leuke herinneringen! Erg bedankt!

Beste groeten,

Bert Bakker

Reacties zijn gesloten.