Geschiedenis – Het avontuur van ons leven Deel 3

Uit: Het avontuur van ons leven

In 1951 werd het zomerkamp op de “De Horst” gehouden. Links op de voorgrond ziet U een meisje zitten. De welpenhorde was toen nog niet gemengd.

Welpenkamp 1951

Op deze foto uit 1951 staat de H.J.B. LLanos horde. Daar de horde toen nog niet deed aan coëducatie, het gemengd draaien van jongens en meisjes in 1 horde of kring, nemen we aan dat hier gaat om Annelies van de Esschert. Haar vader was Akela terwijl haar moeder in de kookstaf van het kamp actief was. In dat kamp werd er op een tafelvuur met hout gekookt voor de welpen.

Toen de LLanoshorde in 1980 tijdens het welpenkamp, onde leiding van o.a. Peter Zijsling en Jeannette Kolkman ( later gehuwd met Peter Zijsling) in tenten wilde kamperen, klonken er aan alle kanten ( o.a. het Landelijk Bureau) bezwaren. Groepsleider van de Esschert ( de voormalige Akela) was de enige, die wel wat in het idee zag, mede omdat het vroeger de gewoonte was en praktische bezwaren dus op te lossen moesten zijn. Het welpenkamp in 1980 was de her-inluiding van een lange traditie van kamperen met welpen binnen de groep. Het zomerkamp in 1958 werd in Rijssen gehouden. Je ziet op de foto dat er gebivakeerd werd in een troephuis van een bevriende Scoutinggroep. In dit kamp werd een aandacht, een moment van bezinning op de zondag, gehouden door oubaas de Vries. Een oubaas is de begeleider/mentor van de stam.

Piepers Jassen in Rijssen

Op deze foto uit 1958 staat de H.J.B. LLanos horde in Rijsssen. Hier worden door Annelies v.d. Esschert (rechts vooraaan) en Mevr. v.d. Esschert ( links vooraan) samen met de welpen de piepers gejast en de wortels gekopt.

Reactie

Naar aanleiding van deze foto op de site kregen we de volgende reactie per e-mail:

In de periode 1956 tot ongeveer 1961 ben ik bij de Padvinderij terecht gekomen en wel de Llanos groep. Ik ben nu 51 jaar (2001) en recreatieondernemer van een Kampeercentrum te Ommen. Destijds vond mijn moeder het verstandig dat ik bij de padvinderij ging, dan was ik van de straat. Nog steeds denk ik met plezier terug aan die tijd, volgens mij sta ik op een foto die genomen is in Rijssen op een zomerkamp, waar aardappels gepiept worden, achter aan met blond kort haar. Een ding is me nog steeds goed bij gebleven uit dat kamp: s’ morgens bij het appel werden de oren van binnen en van achteren gecontroleerd op mos, of anders gezegd heb je je wel gewassen. Nog steeds met het ontwikkelen van zaken op ons kampeercentrum denk ik terug aan die tijd, die enigszins bepalend is geweest voor de rest van mijn leven. Normen en waarden, iedere dag een goede daad, een heitje voor een karweitje zitten er nog steeds in.
P.S. Jammer dat de korte broek met de kniekousen met kwastjes niet meer gedragen wordt.

Reacties zijn gesloten.