JOTA-JOTI 2017

Afgelopen zaterdag stonden alle opkomsten in het teken van de JOTA-JOTI. Ieder jaar wordt in het derde weekend van oktober wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA-JOTI staat voor Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet. Ook staat de JOTA-JOTI bekend als communicatieweekend waarin verschillende technieken worden gebruikt om te communiceren. Daar hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt!

De Bevers en de Welpen begonnen samen met staart tikkertje, waarbij de tikker de staarten af moesten pakken van de rest. Hierna kwamen de verschillende  onderdelen aan bod. Alle speltaken hebben hieraan mee gedaan.

Vlaggen seinen
Één iemand seint met de vlaggen (houdt de vlaggen dus op een bepaalde manier vast), de anderen moesten aangeven wat er geseind werd. Bij de bevers waren dit dieren en bij de andere groepen werd er met het alfabet gewerkt.

Morse
Met morse code sleutel piepjes maken en daaruit halen wat de ander stuurt, hier ook voor de bevers een iets simpelere uitvoering met dieren.

Communiceren met blikken
Via een paar blikjes met een draad ertussen een boodschap overbrengen en herhalen wat de ander zegt. Als je de draad goed strak spande en goed luisterde werkte dit nog best goed!

Zendamateur
Er was ook een zendamateur aanwezig. Hij maakte met verschillende scouting groepen contact. De bevers hadden contact met een scouting groep uit Denekamp. De scouts kwamen zelfs helemaal tot de Betuwe!

SDR
De welpen, scouts en explorers zijn ook nog bezig geweest met SDR. Dit is een systeem waarmee je radiosignalen kan ontvangen. Hierbij hebben ze naar verschillende bandbreedtes geluisterd.

Wij vonden het allemaal een zeer geslaagd programma. De jeugdleden vonden het erg indrukwekkend! Wij willen dan ook Remy Denker (de zendamateur) bedanken voor zijn tijd en moeite.

Reacties zijn gesloten.