Sinds Scouting Lancker in 2013 opgeheven is, zijn we jaarlijks aanwezig bij de Dodenherdenking in Hoge Hexel. Er is dan een stille tocht naar het Lanckermonument, twee minuten stilte, het hijsen van de vlag en kransen worden gelegd.
Dit jaar zijn we door de gemeente Wierden gevraagd om ook in Wierden deel te nemen aan de herdenkingsactiviteiten met enkele van onze leden. Op zaterdag 8 april hebben we een bijeenkomst met de welpen, scouts en explorers gehad ter voorbereiding. Daarbij is de route gelopen en hebben we op verschillende plekken de indrukwekkende verhalen gehoord van vrijwilligers van de Historische kring Wierden.
De ochtend begon met een welkomstwoord van de burgemeester op het gemeentehuis. Ze vertelde dat dit jaar de opzet van de Dodenherdenking in Wierden veranderd wordt en dat ze graag ziet dat scouting hier een rol speelt. Na de ontmoeting konden we op de trap van het gemeentehuis een groepsfoto maken samen met de burgemeester. Leta Evers en Theo Pigge van de Historische Kring hebben ons daarna meegenomen op de route die op 4 mei in Wierden wordt gelopen. Onderweg zijn we bij meerdere plekken gestopt waar een bijzonder verhaal werd verteld over wat daar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Daarbij werd ook uitgelegd wat leden van onze vereniging tijdens de ceremonie zullen gaan doen.
Monument bij de Dorpskerk
Zo hebben we bij het monument bij de Dorpskerk gehoord over de bevrijding van Wierden door de Canadezen en de gevechten die daarbij hebben plaatsgevonden. Bij dit monument zal de vlag door leden van onze vereniging worden gehesen. Op weg richting de begraafplaats zijn we gestopt in de Appelhofstraat bij een huis waar ‘stolpersteine’ voor de deur liggen. Hier woonde een Joods gezin die door de bezetters is afgevoerd tijdens de oorlog. Op deze stenen staan de namen van het gezin en zorgen ervoor dat hun namen genoemd blijven worden.
Militaire graven
Bij de begraafplaats aangekomen hebben we de graven bezocht van militairen die in en rond Wierden zijn omgekomen. Er werd verteld dat hier nog de Britse en Nieuw-Zeelandse vliegers liggen, de Canadese slachtoffers zijn herbegraven op de begraafplaats in Holten. Daarnaast zijn meerdere graven van oorlogsslachtoffers bezocht, waarbij de aangrijpende verhalen verteld werden. Zoals het verhaal over de 3,5-jarige Wim Boom die overleed door een vliegtuigbom. Er zijn veel slachtoffers herbegraven op de plek waar ze vandaan komen. Daaronder ook Kapitein Lancker, de verzetsstrijder waarvoor het monument in Hoge Hexel is opgericht. Op 4 mei worden op de begraafplaats kransen gelegd, die door scouts worden aangereikt.
Route naar station, monument de kersttrein
De route werd vervolgd naar het monument bij het station. Hier wordt stilgestaan bij de kersttrein, een trein met dwangarbeiders uit Zeeland en Zuid-Holland die in Wierden is beschoten. In de chaos konden veel mensen ontsnappen, mede dankzij Wierdenaren. Bij dit monument zal er ook een kranslegging zijn, met ondersteuning van scouts. De weg vervolgde naar de katholieke begraafplaats en we kwamen uiteindelijk weer terug bij het monument bij de Dorpskerk. Dit is waar de Stille tocht op 4 mei zal eindigen.
Het was een zeer indrukwekkende en mooie ochtend die hopelijk voor onze leden een betere voorstelling heeft gegeven wat er herdacht wordt tijdens de Dodenherdenking. Het was erg goed georganiseerd en daarvoor willen we Yvonne en Ellen van de gemeente en Leta en Theo van de Historische Kring heel erg bedanken!
We zullen dus bij beide herdenkingsceremonies aanwezig zijn als vereniging. Hoe we dit precies verdelen zullen we in de komende weken aan onze leden mededelen.