De Scouts worden beproefd

Afgelopen zaterdag was een speciale dag, want er kwam een heuse wetenschapper op bezoek om de Scouts en Explorers een bijlesje scheikunde te geven… en wel een praktijkles!
Nadat de deelnemers flink waren opgewarmd met een potje Hollandse leeuwen, gingen de eigenaardige proefjes van start.

Eerst werd er geel schuim gemaakt met een moleculaire reactie.Even later gingen de Scouts en Explorers zelf aan de slag met het maken van medicijnen. Zo werden er een paracetamol en een vitamine C pil vermengd in water en met een chemisch proces weer gebonden, met als resultaat een op kikkerdril lijkende stof in pil vorm die zowel de vitamine C als de paracetamol bevatte.
Tussendoor speelden we nog levend boter-kaas-en-eieren, met alle hilarische gevolgen van dien.

Ook werd er nog gespeeld met CO2 door dit gas in een ballon te doen en een andere ballon gewoon op te blazen. Vervolgens werden beide ballonnen, die even groot waren, tegelijkertijd laten vallen, waarbij de ballon gevuld met CO2 veel eerder op de grond kwam. Had de leiding niet beter geweten, dan had het wel magie kunnen zijn.

  

Daarna was er nog een kleine explosie (allemaal geheel volgens plan, behalve dan het brandalarm dat een kwartier lang aan het loeien was) en gingen de Scouts en Explorers weer naar buiten om daar zelf een explosief goedje te maken: Kaliumnitraat (ook wel salpeter genoemd). Na een lange chemische procedure en het nodige teamwork waren er vier groepjes die een mooie pot salpeter hadden gemaakt en deze werden gelijktijdig aangestoken met een sterretje. Gelukkig gebeurde dat deze keer wel in de kampvuurkuil, want het resultaat was een spectaculaire hoeveelheid rook en hoog opvliegende roze vuurvlammen.

 

Ook werd er nog een magisch drankje gemaakt met behulp van rode kool. Maar om het geheel met flair af te ronden werden er talloze liters water over een kokend heet olievat gegooid, waarbij deze volledig ingedeukt werd door het vacuüm dat er in het olievat ontstond.

Het was een bijzondere opkomst met veel leuke proefjes en we hebben allemaal iets geleerd over de wondere wereld van de wetenschap.

Reacties zijn gesloten.