Bas Bos badge – eerste opkomst

Afgelopen zaterdag zijn de bevers begonnen met de Bas Bos – badge opkomsten. Dit betekent dat de bevers de komende vier opkomsten van alles gaan leren over de het bos, het water en alles wat hier leeft.

Deze zaterdag begonnen we in het bos, de lievelingsplek van Bas Bos. Om een beetje energie kwijt te raken, hebben we eerst het spelletje boompje-wissel gedaan. Om niet af getikt te worden, renden de bevers van de ene naar de andere boom.

Maar hoe ontstaat een boom? En hoe kunnen we zien hoe oud een boom is (geworden). Eerst gingen de bevers op zoek naar ontkiemde eikels. Dit was best wel lastig, want waar liggen die? Nou, dichtbij een eikenboom. En daar bleken ook heel veel blaadjes van de eikenboom te liggen. Toen de bevers dit doorhadden, vonden ze allemaal wel een ontkiemd eikeltje. Onvoorstelbaar dat zo’n klein eikeltje een nieuwe boom wordt.

In het bos vonden we ook een paar omgehakte bomen. Hier konden we zien hoe de boom groeit. Namelijk elk jaar komt er een ring bij. Dus door de ringen te tellen, wisten de bevers hoe oud de boom was geworden.

Bij terugkomst op het scoutinggebouw moesten de bevers hard aan het werk. De eikels groeien namelijk niet zomaar; dus werden ze in kleine potjes gepoot door de bevers. De komende weken gaan we goed in de gaten houden hoe de eikels groeien. Misschien kunnen we straks weer baby-boompjes planten in het bos. Dat zal Bas Bos zeker leuk vinden!

Het was een leerzame opkomst en hopelijk tot aanstaande zaterdag! Dan hebben we opnieuw een Bas Bos opkomst. Tot dan!

Reacties zijn gesloten.