Installatie en proefjes doen bij de bevers!

Afgelopen zaterdag nadat iedereen keihard heeft meegezongen met het openingslied begonnen we de opkomst met het installeren van een bever. Na het afleggen van de beverwet en het omdoen van de das was het zo ver; officieel weer een nieuwe bever erbij. Gefeliciteerd Elin. Welkom bij de groep!

Na de installatie speelden we eerst een tikspel genaamd ongelukstikkertje. Bij ongelukstikkertje wordt de bever die getikt is de nieuwe tikker. De bever moet een hand op de plaats houden waar hij getikt is. Ze moeten elkaar dus proberen op een ‘moeilijke’ plek te tikken, bijvoorbeeld het been.

Nadat iedereen uitgerend was gingen we naar binnen om de beverkist te openen. Er zaten marshmallows en lange satéprikkers in, maar ook allemaal benodigdheden om leuke proefjes uit te voeren zoals kleurstof, eieren en waxinelichtjes. Er werd zelfs melk uit de beverkist gepakt. Wat gingen we daar toch allemaal mee doen?

De groep werd in drieën opgesplitst, want we gingen drie proefjes uitvoeren. Het eerste groepje ging bij Mai Lun een proefje doen met water, een glas en een waxinelichtje. Daarbij moest je een laagje water in een bord gieten en het waxinelichtje in het midden van het bord leggen en aansteken. Het glas werd over het waxinelichtje heen gezet. Voor het branden heeft het waxinelichtje zuurstof nodig. Als de zuurstof in het glas op is gaat het waxinelichtje uit. De lucht buiten het glas duwt tegen het water, waardoor het water in het glas wordt gedrukt.

Het tweede groepje ging bij Famke een proefje doen met lucifers, hardgekookte eieren en een karaf. Het hardgekookte ei wordt gepeld en wordt op de karaf gelegd, maar het ei past niet door de opening. Met dit proefje kan je ervoor zorgen dat het ei wel door de opening past van de karaf. Er worden lucifers aangestoken en brandend in de karaf gelegd, daarna wordt het ei er weer opgelegd. De brandende lucifers gaan uit en het ei glijdt langzaam in de fles. Dit komt omdat als de lucifers uit gaan, de lucht in de karaf afkoelt. De lucht buiten de karaf duwt hard tegen het ei, waardoor het ei naar binnen wordt gedrukt.

Het derde groepje ging bij Anne-Britt een proefje doen met melk, kleurstoffen en afwasmiddel. Daarbij moest je een laagje melk in een bord gieten en van de kleurstoffen een paar druppels in de melk druppelen. Daarna werd een wattenstaafje in het afwasmiddel gedoopt. Het wattenstaafje werd midden in de melk gehouden, hierdoor bewoog de melk met de kleurstoffen van het afwasmiddel weg. Dit was een heel mooi gezicht. Dit komt omdat er in melk, water en vet zit. Het afwasmiddel reageert met het water en het vet. De melk gaat daardoor bewegen. Door de druppels inkt kun je goed zien hoe de melk beweegt. Hierdoor ontstaan de gekleurde vormen in de melk.

Na de proefjes gingen we buiten lekker marshmallows roosteren boven het vuur. Wat hebben alle bevers hier lekker van gesmuld. Bijna aan het einde van de opkomst lieten Dennis en Famke ons nog wat leuks zien. Een rookbom! Dennis heeft deze gemaakt met kaliumnitraat (salpeter) en poedersuiker. Dit moest in een behaalde verhouding gemengd zijn en werd in een groot blik gestopt. Dit mengsel werd aangestoken waarna we een super coole rookbom te zien kregen. Zelfs de welpen kwamen erop af.

Daarna was het alweer tijd om af te sluiten en dit was dan ook de laatste opkomst voor de kerstvakantie. Volgende week zien we graag iedereen bij de boerenkoolmaaltijd. Tot dan!

Reacties zijn gesloten.