Bevers en slootdiertjes

Nadat de Bevers vorige week in het bos hebben gekeken naar verschillende bomen en bladeren wou Bas Bos ze vandaag iets meer over slootdiertjes en water vertellen. De Bevers vonden in de Beverkist een brief van Bas Bos. Hij had een filmpje voor ze klaargezet op de pc.

In het filmpje zagen we verschillende slootdiertjes. Bijvoorbeeld het bootsmannetje. Dit beestje zwemt op zijn rug en roeit vooruit met twee pootjes. Als het beestje naar beneden duikt bewaart hij lucht onder zijn schild. Het schaatsentrijdertje leeft juist óp het water. Met zijn speciale poten schaatst hij over het water. Hij is heel erg klein. Nadat de Bevers nog een aantal beestjes op het filmpje hadden bekeken was het tijd om richting het water te gaan. De Bevers hadden elk een glazen potje. Ze mochten van alles uit het water scheppen met de schepnetjes maar de meeste Bevers waren vooral fanatiek op het land. Jammer genoeg sliepen de beestjes in het water nog. Alex heeft goed uitgelegd hoe kikkerdril uiteindelijk een echte kikker zal worden. Ook hadden de Bevers een naaktslak in een insectenpotje. Deze werd nadat we terug kwamen op het troephuis nog even goed bekeken.

Maar zouden de Bevers zelf ook in het water kunnen leven? Is dit water schoon? Heel veel Bevers wisten wel dat het water uit de kraan schoon is. Maar hoe kan het dat dát water wel schoon is en slootwater niet? Om dit te laten zien mochten de Bevers wat schoon gaan maken door zelf een waterzuiveringsinstallatie te bouwen. Pff dat is best een moeilijk woord! De Bevers zetten een afgeknipte fles met de opening in de onderkant van de fles. Vervolgens stopten we watten, wit zand, grind en grotere steentjes in de fles. Zelf hadden ze “rioolwater” gemaakt door kraan water te mengen met zand en allerlei andere viezigheid. Voorzichtig goten de we het vieze water boven op de grote steentjes en langzaam zakte het water naar de watjes. En ja hoor, er kwam al een stuk schoner water uit! Dit kwam omdat de grote steentjes de grotere vieze stukjes uit het rioolwater tegenhielden, het grind hield vervolgende het kleinere vuil tegen en dit ging net zo lang door tot de watjes. Wauw! Als dit dus heel vaak gebeurt zal het water steeds schoner worden!

Nadat de Bevers de boel hadden opgeruimd werd er nog een tikspel gespeeld op het veld. Iedereen moest steeds als een dier over het veld heen zien te komen zonder getikt te worden. Jammer genoeg was het al snel tijd en hebben we afgesloten.

Volgende week alweer deel 3 van de Bas Bos badge! Tot dan allemaal!

Reacties zijn gesloten.